Cantaloup dinnye története

A Cantaloup dinnyét legalább 1495 óta termesztik a francia Cavaillon régióban, amikor a hírek szerint VIII. Károly néhány magot hozott magával Olaszországból, a Róma melletti Cantelupóból, ahol pápák vidéki kertjeiben ezt a dinnyét nevelték.

A „Cantaloup” néven ismert dinnyét, azonban, hogy már másfél évszázaddal korábban is termesztették Provence-ban, amikor Avignon volt a pápák hivatalos tartózkodási helye.  A katolikus egyház legmagasabb képviselői minden bizonnyal fogyasztották ezt az ízletes dinnyefajtát, amely abban az időben luxus csemegének számított.

Cavaillonban az igazi „aranyláz” a 19. század második felében kezdődött, amikor a heti friss termékek piaca látványosan fellendült a dinnyevásár miatt.

Minden nyáron aranyhalmokat adnak el a provence-i városban, Cavaillonban. A szóban forgó arany nem a karátokban mért nemesfém, hanem a dinnye kilókban mérve: zamatos, erősen illatos, aranygömb, amelyet a város kincsének ismernek el.

Jó néhány városban szokás, hogy szobor állít emléket egy helyi hírességnek: Cavaillon bejáratánál egy 9 tonnás dinnye szobor fogadja a látogatókat. Az aranygyümölcs legalább öt évszázada a helyi történelem része és közel 150 éven át a város jólétét és hírnevét hozta. Állandó jövedelemforrást biztosított, egyre több látogatót vonzott, festőket, költőket és mesterszakácsokat inspirált, fesztiválokat generált.

Az év első Cavaillon dinnyéje, amelyet fűtött üvegházakban nevelnek, áprilisban jelennek meg. Általában ropogósabbak és kevésbé aromásak, mint a későbbiek. Májustól június közepéig a fűtetlen üvegházakban termesztett dinnyék dominálnak a piacon, és felkészítik az ízlelő bimbókat az évszak csúcsára, június közepétől szeptemberig, amikor a dinnyék beérnek a mezőkön, és „átlépik az ízhatárt a halandó gyümölcstől a mennyei ambróziáig.”

 

Cantaloupe gasztronómia

Cavaillon, mint Franciaország dinnyefővárosa közelmúltjának egyik fontos fejezete 1978-ban kezdődött, amikor Jean-Jacques Prévôt, a messzi Franciaország északi részéről érkező séfet erre vezette útja, és autója elromlott Cavaillonban. Ő sem sejtette, hogy a dinnye gasztronómiai aranykora hamarosan elkezdődik. A javításhoz szükséges 24 óra alatt Jean-Jacques megkóstolta első charentais-i dinnyét és megismert egy lányt... Úgy döntött, hogy mindkettőjük szerelme miatt itt marad. Huszonhat évvel később ő lett Cavaillon „Monsieur Melon”. Senki más nem találta ki e dinnye olyan sokoldalú elkészíthetőségét nagyobb találékonysággal és szenvedéllyel, mint ő. Senki sem volt lelkesebb és meggyőzőbb nagykövete az aranygyümölcsnek. Az 1981-ben nyitotta meg éttermét és nem csak a kínált ételek, de a berendezés és a dekoráció is a „dinnye hagyomány” jegyében történt.

 

Cataloupe dinnye kivonat – Szuperoxid-dizmutáz (SOD)

A sárgadinnye eredete 5000 évre nyúlik vissza. Ez nem csak egy finom és frissítő gyümölcs, hanem ezenkívül értékes, egészséges anyagokat is tartalmaz. A Cantaloupe dinnye kivonat egyik fő összetevője a szuperoxid-dizmutáz, azonban ezen kívül sok értékes anyagot tartalmaz úgymint katalázt, koenzim Q-t, glutation-peroxidázt, A, C, E-vitamint, karotinoidokat, zsírsavakat. Ezek az anyagok fontos szerepet játszanak az immunrendszer modulálásában, hiszen a sejtanyagcsere során felszabadult káros végtermékek, mint a hidrogén-peroxid eltávolítását is segítik. Így az immunrendszer védekező sejtjei is optimálisan képesek működni akár vírusos, akár bakteriális fertőzés esetén.

A legújabb kutatások bizonyították, hogy a Cataloupe dinnye szuperoxid-dizmutázban (SOD) gazdag kivonata számos érdekes tulajdonsággal rendelkezik. Az oxidatív stressz csökkentésével védi a sejteket a korai öregedéstől. Májvédő hatású és pozitívan befolyásolják a fáradtságot és a stresszt.

A Cataloupe dinnye természetes SOD tartalma kiemelkedően magas és hosszú ideig magas marad a leszedése után is.

 

Szuperoxid-dizmutáz – SOD - 10mg = 140IU

A szuperoxid-dizmutáz egy enzim, amely katalizálja a szuperoxid gyök lebontását közönséges molekuláris oxigénné és hidrogén-peroxiddá. Az SOD négy formában létezik, attól függően, hogy cinket, mangánt, rezet, vagy vasat tartalmaz.

Az SOD tehát fontos antioxidáns hatást fejt ki szinte minden oxigénnek kitett élő sejtben. Az immunsejtek antioxidáns védelme különösen fontos az immunrendszer megfelelő működése szempontjából.

 

Szuperoxid-dizmutáz hiány

A szuperoxid-diszmutáz egy olyan természetes enzim, amely katalizálja a szuperoxid gyök lebontását közönséges molekuláris oxigénné és hidrogén-peroxiddá. A szuperoxid az oxigén-anyagcsere melléktermékeként keletkezik. Ha a SOD hiánya miatt a szuperoxid gyök lebontása nem megy végbe, a felszaporodó szuperoxid gyökök sejtkárosodást okozhatnak.

Az SOD tehát fontos antioxidáns hatást fejt ki szinte minden oxigénnek kitett élő sejtben, így az immunsejtekben is.